Heidi's Heimat

Heidi Ulrich is Nederlandse ‘Mad Heidi’

De lang verwachte film ‘Mad Heidi‘ gaat op 7 september in première op het BIFFF filmfestival in Brussel. Ik hield deze film al sinds 2017 in de gaten en ben aanwezig op de première in originele Mad Heidi-outfit!

Death to the Fatherland! Hail to the Motherland! – Heidi

In 2017 kreeg ik lucht van de nieuwe film van Johannes Hartmann, met de werktitel ‘Heidiland’. Het gerucht werd een plan, en het plan kreeg een korte teasermovie met Jessy Moravec als Heidi.

Jessy Moravec als Heidi

Met het zien van de gelijkenis tussen mij en de hoofdrolspeelster, besloot ik om zelf ook zo’n kostuum in elkaar te naaien. Daarvoor had ik de basis al, dus ik schoot een snelle Insta selfie en slingerde die het internet op. Regisseur Johannes reageerde enthousiast. De ‘Heidiland cosplay’ werd met gejuich ontvangen.

Daarna raakte de film een beetje in de vergetelheid. Financiering werd een lang verhaal, de titel moest aangepast worden naar ‘Mad Heidi’ omdat de gelijknamige regio in Zwitserland haar bekendheid er niet aan wilde linken. Maar zoals we weten, geven dappere Zwitserse meisjes niet op – en de mannen daar ook niet. Na het verkopen van wat merchandise moest er meer gebeuren. Een professionele crowdfunding werd gestart. Ik kocht een aandeel want hey, dit was toch zeker ‘mijn film’! En zie, zie, met het storten van meerdere honderden euros door andere fans druppelde de kas langzaam vol.

De strijd was nog niet gestreden. COVID-19 kwam om de hoek kijken en legde de productie maanden stil. Actrice Jessy Moravec meldde zich af voor de hoofdrol van Heidi – wat?! – ja, want ze wilde zich inmiddels toeleggen op regisseren. Een goede keus, maar nu was Heidi kwijt. Nee, ze hebben mij niet gebeld. Ik was in die vijf jaren ook buiten beeld geraakt als fan, en bovendien ben ik geen actrice, maar webdeveloper.

De oplossing kwam met het aantreden van Alice Lucy, die misschien niet zo op mij lijkt, maar dat kon de crew niet weten. Zij heeft het stokje van Jessy overgenomen en de productie van de film tot een goed einde – mét Heidi – gebracht.

Alice Lucy als Heidi

Deze zomer kreeg ik weer nieuws: de film was klaar, afgemonteerd, en zou eindelijk in première gaan!

Direct checkte ik mijn aandelenregeling en al mijn conversaties met de crew, maar helaas, een bijzondere uitnodiging of gratis kaartje zat er niet in. Had ik de bonds maar warmer moeten houden, denk ik. Het gaf ook niet zo, want de film wordt voor het eerst getoond op het BIFFF (Brussels International Fantastic Film Festival); een kaartje voor deze film kost maar 11 euro en dat is uitstekend! Dat hoeven ze me niet cadeau te doen.

Vriendin Annelore, die ik nog heb leren kennen tijdens mijn afstuderen in Finland, riep direct dat ze een logeerkamer voor me had. Op maar een half uurtje van Brussel! Plus: ze gaat gezellig mee! Wat een leuk weerzien wordt dat, 13 jaar na onze tijd in het Finse hoge noorden. Ik zie er al naar uit.

Begin komende week stap ik op de trein naar Brussel en verblijf daar een dagje. In de avond trek ik mijn kostuum aan en gaan we samen naar de film. Ik heb, met een pauze van rustig vijf jaar, nu 3 weken aan het kostuum gewerkt. Het was op veel momenten even doorbikkelen, nieuwe materialen uitproberen, roeien met de riemen die ik heb. Maar het wordt mooi!

Heidi Ulrich als Heidi

π