Podiumpresentatie

Het aantal keren dat ik in de spotlights heb mogen staan, is al niet meer op één hand te tellen. Als presentatrice, zangeres, en zelfs te paard. Ik ben erin gegroeid, en heb geleerd ervan te genieten. In dit stuk wil ik ieder die onervaren is met zichzelf presenteren een aantal tips aan de hand doen.

De voorbereiding

De voorbereiding van een act is het halve werk. Letterlijk. Het ontneemt je de zenuwen, het ontneemt je de angst om stil te vallen in je betoog of uitvoering. Het geeft je tijd en het geeft je ruimte om te ademen. Oefen dus, oefen alles. Oefen niet voor de grap. Neem jezelf serieus bij elke iteratie. Met iteratie bedoel ik elke ronde waarin je je act van voor tot achter doorloopt vóór het grote moment aangebroken is.

 • Wees serieus. Neem jezelf serieus.
 • Neem een rol aan en val er niet uit.
  Ik herhaal: val er niet uit. Tenzij er acuut een ramp gebeurt.
 • Laat je niet afleiden.
  Stemmen in de kamer naast je, giechelende mensen, mensen die je kunnen horen of kunnen zien. Zie het vorige punt: jij zit in je rol. Blijf in die rol.
 • Het kunnen aannemen en volhouden van een rol is een vaardigheid die je onder de knie moet krijgen. Zodra je het eenmaal kunt: laat het niet meer los.
 • Heb je publiek? Blijf dan ook in je rol. Of het je moeder, je kat of een hooggerespecteerd iemand is: je blijft in je rol.

Voor de presentatie

Geef je show niet weg voordat je hem gegeven hebt. Licht geen tipjes van de sluier op, ook niet met je meest dierbaren. Ook zij willen verrast worden. Je zult stijf staan van de zenuwen, en mogelijk wil je al je onzekerheden delen met iemand die je daarin gerust kan stellen. Weerhoud je daarvan. Het ontneemt de ander het plezier. Vertel ook niet welke delen van je act mis kunnen gaan. Dat haalt de magie uit je presentatie.

Als je een kostuum draagt, trek het dan zo laat mogelijk aan, maar niet té laat. Probeer je kostuum daags vantevoren aan en loop er een middag in huis in rond. Als er nog dingen los gaan zitten, is dat het moment om ze extra vast te zetten met een speldje. Als je het kostuum niet alleen aan krijgt, is dat het moment om hulp in te roepen en te claimen voor de dag zelf. Sloop je kostuum niet.

Trek het kostuum op tijd aan voordat je presentatie begint. Zorg dat het goed vastzit en controleer dat. Zorg dat je onderweg naar de plek van je presentatie zo weinig mogelijk publiek tegenkomt. Moet dat wel, overweeg dan om een lange jas of omslagdoek te dragen, die je ook gemakkelijk weglegt. Laat je vermomming tijdens de presentatie niet in het zicht liggen. Hij hoort niet bij je presentatie en het is slordig als hij na afloop continu in beeld is op je video. Vergeet ook niet je vermomming af te leggen. Val niet in de verleiding om je vermomming, hoe lelijk ook, aan te houden, omdat je je eigenlijk schaamt voor je kostuum. Daar gáát je act! Heb je hier nou al die moeite voor gedaan? Af dus, en uit het zicht tijdens je presentatie.

Ga recht naar je plek van presentatie toe en blijf niet dralen. Des te langer kan het publiek je kostuum zien en je alvast wat informatie ontfutselen. Je bent op dat moment al in je rol, en je publiek staat als het ware al achter de vierde wand. Dit is een theaterbegrip waar ik later op ga terugkomen.

Het presenteren

Je presentatie is begonnen. Je bent in je rol. Wie ben je? De presentator. Jij leidt je publiek van de ene ervaring in de andere. Ja precies: jij leidt dat. Niemand anders. Onthoud dat je niet arrogant bent als je kordaat optreedt. Het publiek zal jou volgen, maar let op: als je uit je rol valt, of het leiderschap overdraagt, zal het publiek afgeleid raken en afhaken. Jij bent de lijm die alles bijeen houdt. Amuseer je publiek zodat zij met hun aandacht bij jou willen blijven, liever dan afdwalen naar alternatieve tijdsbestedingen.

 • Neem voor aanvang een moment om je de presentatie voor te stellen vanuit het oogpunt van het publiek. Is je presentatieomgeving overzichtelijk? Is alles aanwezig? Is de stemming goed?
 • Als je nog iets aan je presentatieomgeving wil veranderen, maar je wil zelf nog niet verschijnen, vraag dan iemand te hulp die snel en onopvallend de laatste aanpassingen kan doen. Bedank hem of haar in stilte met een dikke duim omhoog. Onthoud je aanpassingen voor de volgende keer.
 • Vraag je publiek hun telefoons op stil te zetten. Ze zijn hier voor jou.
 • Sta je voor je publiek, wees dan rustig.
  Je straalt geen leiderschap uit als je heen en weer zoeft. Bovendien ben je verbaal en visueel moeilijk te volgen.
 • Excuseer je alléén voor te laat komen. Houd het kort.
 • Excuseer je niet voor al het andere dat imperfect lijkt.

Als je met een microfoon presenteert, houd deze dan altijd rechtop. Houd hem bij je mond als je praat, houd hem op borsthoogte als je niet praat. Speel er niet mee.

Microfoontechniek

Microfoontechniek.

Gerelateerde links

 

Wordt vervolgd.