Heidi's Heimat

Carrouselmuziek

Carrouselmuziek is de muzikale begeleiding van een carrouselkür, of pas-de-deux. De kür, die je te paard rijdt, bestaat uit een aantal opeenvolgende figuren in de rijbaan. Uitgevoerd op de maat van de muziek, met oog voor symmetrie.

Een leuke carrouselkür kan gaan swingen door de juiste aankleding en de goede muziek. Kies daarom muziek die bij je thema past, maar die ook goed aansluit op de passen van de paarden. Een kür waarin stap, draf en galop voorkomen, heeft voor alle drie de gangen bijpassende muziek nodig.

In 2012 heb ik samen met twee ruiters een carrouselproef geschreven, waarna ik de muziek erbij gezocht en afgestemd heb. Daar was ik zo enthousiast over, dat ik er sindsdien altijd een oortje voor gespitst heb. Hieronder zal ik een aantal songs en tips noemen.

Muziek

Stap

  • Yael Naim – New Soul
  • Sara Bareilles – King of Anything

Stap & Draf

Draf

Galop

Filmen en nabewerken

Voor de nabewerking heb je wat handigheid met computers nodig. Een goed begin maak je door je kür te laten filmen door iemand langs de kant. Doe dit als volgt: rijd op de paarden waar je tijdens de show op zal rijden. Rijd je proef één keer van voor tot achter door, zonder muziek. Maak je een fout, begin dan opnieuw met de proef en opnieuw met filmen. Film vooral de paardenbenen, zodat je goed kunt zien wanneer de hoeven de grond raken. Dit is belangrijk voor het afstemmen van de muziek. Om het heel precies te doen kun je elk paard een felgekleurde beenbeschermer om zijn voorbeen doen. Zo kun je exact zien wanneer dat been op de grond komt. Lopen de paarden te ver uit elkaar om tegelijk in beeld te zijn, film dan bij voorkeur de paarden die een overgang maken, niet de paarden die toch al in één tempo doorlopen. Op die overgangen moet je misschien later de muziek knippen, en dat wil je niet op de gok doen. Houd de camera een beetje stil gedurende de opname en zoom niet in.

Je kunt filmen met je telefoon of met een kleine videocamera. Zet het filmpje daarna over op je computer. Met Windows Media Player of VLC Media Player kun je het filmpje afspelen. Met het programma Audacity kun je de muziek erbij gaan knippen. Zorg daarvoor dat je je beeld vult met beide schermen, bij voorkeur het filmpje boven en de muziek onder. De muziek is namelijk een spoor dat horizontaal loopt. Des te langer stuk je tegelijk in beeld hebt, des te beter.

Muziek

De muziek kun je opzoeken op Youtube. Ben je de reclamefilmpjes zat, zoek dan op ListenOnRepeat.com. Daar vind je ook alle filmpjes die op Youtube staan, maar er loopt geen reclame vooruit. Zoek je muziek binnen je thema, vraag dan rond bij vrienden en familie of zij songs, of films daarover kennen. Schat ook je jury in; welke muziek zullen zij het snelst weten te herkennen? Zodra je wat steekwoorden hebt ga je filmpjes zoeken. Bij elk geschikt filmpje luister je goed en tik je met je vinger mee in de maat. Je kunt ook je filmpje laten lopen om te vergelijken. Komt de maat overeen met de snelheid waarmee de paardenbenen de grond raken? Dan is de muziek geschikt.

Soundtracks

Het is handig om te weten dat als je filmmuziek zoekt, deze vaak OST oftewel Official SoundTrack genoemd wordt. In een film zit altijd meer muziek dan je denkt. Soms is er een hele CD van te vinden, die dan ook wel de score wordt genoemd. Van televisieseries kun je vaak een theme of een tune vinden. Voordeel van zo’n score is dat in alle liedjes dezelfde noten klinken. Ze zijn daardoor heel vloeiend aan elkaar te plakken. Doordat er saaie en spannende scènes in een film zitten, heb je langzame en snelle muziek om uit te kiezen. Dat geeft een veel mooier, harmonischer resultaat, dan wanneer je allemaal liedjes van verschillende muzikanten probeert aan elkaar te plakken.

Zang

In songs wordt vaak gezongen, en dat leidt af van je kür. Je kunt daarom zoeken op je liedje met de toevoeging karaoke of instrumental. Ook helpen de zoektermen piano of guitar wel. Let bij deze laatste twee uitvoeringen er wel op dat de muzikant goed in de maat speelt en dat er geen storende geluiden in de muziek voorkomen!

Van een geschikt filmpje kopieer je de URL uit de adresbalk van je browser. Dan ga je naar de site http://www.youtube-mp3.org/nl. Daar voer je de URL in en je converteert de video. Vergeet niet hem te downloaden als je klaar bent. Een filmpje kan ongeschikt zijn voor conversie. Dan moet je helaas een ander zoeken.

Knippen en plakken

De MP3 die je hebt verkregen kun je openen in Audacity. Je kunt er vervolgens stukjes uit knippen en die in het spoor van je kürmuziek zetten. Let goed op de pieken in het spoor: dat is vaak een ritmeslag, een punt waarop je kunt knippen. Er is veel te vinden over werken met Audacity, dus dat ga ik hier niet toelichten. Het belangrijkste is dat je fragmentjes muziek knipt en naadloos achter elkaar plaatst. Je kunt een fragmentje gerust 3x achter elkaar plaatsen als er dan maar niet drie keer hetzelfde gezongen wordt.

Laat je twee verschillende stukken muziek op elkaar aansluiten, kies ze dan zo dat de overgang heel natuurlijk lijkt. Je hoeft een nieuw stuk niet altijd aan het begin te beginnen. Je kunt ook halverwege beginnen, als je meer instrumenten hoort, die misschien wel weer aansluiten bij het nummer ervoor.

Toon en sfeer

Let goed op de toon van je muziek. Heb je een vrolijk thema? Dan vrolijke, swingende muziek. Heb je een droevig thema, kies dan muziek die ook letterlijk in mineur is. Songs klinken namelijk niet zomaar droevig: dat komt door de gekozen tonen. Vermijd schel getetter, en harde ritmes, daar houden de paarden niet van. Kies liedjes die aansluiten op je thema, maar die ook aansluiten op elkaar. Het kan nooit kwaad om even Youtube te doorzoeken op een slow versie van de songs die je al gebruikt. Dan heb je gelijk aansluitende muziek om op te stappen, of om mee te beginnen en mee af te sluiten.

Overgangen

Muziekovergangen kun je ook bereiken door twee stukken in elkaar te faden. Dat betekent dat het eerste stuk in volume terugloopt tot nul, terwijl het tweede stuk muziek tegelijkertijd in volume aanzwelt tot honderd. Je zult de overgang kunnen horen, maar het is veel mooier dan een abrupte overgang.

Controleer telkens, met je filmpje, of je muziek nog bij de hoefslag van de paarden past. Voeg je een nieuw stuk muziek in, dan zal dat eerst veel te lang zijn. Voeg het tóch in, en knip af bij een zichtbare overgang in je kür. Bewaar je Audacity-project regelmatig. Sla het uiteindelijke bestand op als .wav, of als .mp3. MP3 is kleiner, maar als je het op een CD brandt heb je kans dat de CD-speler bij je manege het niet wil lezen. Voor de zekerheid zet je je muziek als .wav op de CD, want die is daarmee toch lang niet vol. Je kunt tegenwoordig je muziek ook op je telefoon of je MP3-speler meenemen.

Zodra de muziek klaar is, rijd je de proef nog een keer met muziek. Dat doe je niet alleen om de muziek te controleren! Je doet het ook om je paarden te laten wennen. Misschien heb je voor de galop wel veel te woeste klanken gekozen en stuiven je paarden alle kanten op. Je kunt dan nog andere muziek kiezen, of het volume gewoon op die plek iets dempen. Met hier en daar wat bijschaven kom je zo op een prima stukje carrouselmuziek.

Meer advies

Ruiters van Manege Het Roessingh in Enschede kunnen ook advies vragen bij Anne Boogman. Zij heeft op 22 januari 2014 een voorlichting gegeven en het merendeel van bovenstaande ook verteld.

π